Emberi Tényező

A vezetők képzése, mint lehetetlen küldetés

2016. szeptember 28. 11:53 - Emberi Oldal

izmos-ferfi-edzes-edzoterem-huzas-karizom-vallizom-730x480.jpg

Az év minden napjára esik vezetői képzés ebben az országban. Na jó, ez kis túlzás, talán karácsonykor és Szilveszterkor nem, de egyébként tréning, vagy az új divat, a coaching formájában rengeteg vezetői fejlesztés zajlik. Magam is csinálom, szóval nem kritizálni fogok a következő blogban, csak egy kicsit kibontani a címet: miért olyan nehéz ez?

Adva van 10-12 ember, akit beterelünk egy szobába, és rájuk csukjuk az ajtót. Elővesszük konkrét gondjaikat, vezetői problémáikat, eddig jó. A vezetői elméletek nagyjából ismertek, sok újat nem fedeztek fel az elmúlt 2-3 évben, a legtöbb tréner kommunikálni, delegálni, motiválni, visszajelezni tanítja a résztvevőket. Eddig jó, ez is lenne egy tisztességes vezető dolga.

Ám, de, viszont. Beterelünk egy szobába 10-12 embert, akik közül sokan saját magukkal sem szoktak szóba állni, házastársukkal vagy élettársukkal napi szintű megértési gondjaik vannak, a gyerekeikkel szintén nem értenek szót, a gyerekeket nehezen tudják tanulásra, sportra, olvasására motiválni, szóval az átlagember átlagproblémáival küzdenek. Érthető, elfogadható, természetes.

És ekkor a tréningen azt várjuk tőlük, hogy a képzés után, egy sokkal komplexebb helyzetben, ahol minimális a kontroll lehetőségük a családi helyzethez képest, hirtelen táltosodjanak meg, legyenek asszertívek, fejezzék ki az érzéseiket, találják meg a beosztottjuk szívéhez és agyához az utat, alkalmazzák a másodperc törtrésze alatt felidézhetetlen elméleteket a mindennapi életben úgy, hogy az ráadásul természetesnek hasson. Nem akarunk tőlük sokat? Vajon a tréner maga meg tudja mindezt tenni a saját munkahelyén? A tanácsadó cégek vezetői úgy vezetik cégüket és embereiket, ahogy másoknak tanácsolják? Megannyi érdekes kérdés.

Választ nem tudok rá adni. Olyat nem, amibe nem lehet belekötni. A vezetőket képezni kell, ez biztos. Sajnos, jön az utánpótlás kommunikálni, problémát megoldani, konfliktusokat jól kezelni nem vagy alig tudó fiatalokból, mert az iskolában - ez már közhelyszámba megy-, semmi olyat nem tanulnak meg, amivel a társas kapcsolataikat jobban tudnák kezelni.

Marad az, hogy felnőtt korukban kell olyan téveszméket, tévhiteket lebontani, mint "minden ember gyorsan pótolható", vagy " a pénz a legjobb motivációs eszköz", vagy "engem először győzzenek meg, hogy jól dolgoznak, aztán majd beszélhetünk bizalomról", vagy "nálam csak egyszer lehet hibázni" ésatöbbi. Jó, rendben, megoldjuk, de lehetetlen küldetésre nem szívesen vállalkozunk: ami egy felnőtt emberre évtizedek alatt rakódott, azt egy kétnapos tréninggel eltüntetni nem lehet, csakúgy, mint a súlyfeleslegnél. Ha valaki le akar adni 30 kilót, az eltart fél-egy évig, és napi szinten edzi a testét, odafigyel az étkezésre, életmódot vált. Ugyanez igaz a vezetőkre rakódott beidegződésekre. Két nap alatt nem fog eltűnni, de még csak olvadozni is alig.

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitenyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr2311749077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vezetői lét 2016.09.30. 05:01:34

Minden szavaddal egyet értek, nem meglepő módon. Ahogy saját blogomban is említettem már, gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni a kommunikációt olyan helyzetekben is, amikor az ember nem a komfortzónájában van. Mondjuk ott motoszkál bennem a kérdés, hogy a kommunikációs képességek hiányában, hogy nem tud / akar delegálni és motiválni, mit láttak bennük. Én ezért mondom azt, hogy menedzserek, nem vezetők. Sajnos a magyar nyelvben a menedzser=vezető, pedig a vezetéshez nem elég monitorozni a KPI-ket, és "bűvészkedni" a számokkal (ezt most kicsit sarkítottam :D).
A delegálástól azért tartanak, mert oda az irányítási és ellenőrzési lehetőségük. Mármint ez a tévhit jár a fejükben. Másik ok lehet, hogy akkor kevésbé nélkülözhetetlennek gondolják magukat, úgy érzik, rombolják az imidzsük. Motivációnál meg a jutalmazás / büntetés a legegyszerűbb. Ezeken nem kell agyalni, vannak mutatószámok, és kész. Nagyon egyszerű, és nem kell vele foglalkozni. Egyszerűnek egyszerű, de attól még nem a legjobb. Csak kevesebb a "gond" vele, nem kell időt fordítani rá. Tévhit.

Arra kíváncsi lennék, hogy milyen tapasztalataid vannak, mert ahogy írtad, te is tréningeled őket. Szívesen olvasnék róla, akár egy ilyen tréning bemutatását is. Rengeteg ilyen képzés van, csodát várnak tőle, de az eredményességükről nem hallani. Nyilván a cégek sem fogják kiadni, mennyire szívta magába a menedzser a hallottakat, mennyire alkalmazza, és a tréningeket szervezők sem. Főleg, ha kapnak egyáltalán visszajelzést évek múlva.

micsoda? 2016.09.30. 05:01:41

Kezdtem a munkapadnál, osztályvezetői szintig jutottam. Nem tanították a vezetést, vagy rá termettél, vagy nem. Olyan mint a helyesírás, akinek nincs érzéke azt lehet tanítani, folyton nagy hibákat fog elkövetni írás közben. Kis hiba mint a hosszú, vagy rövid "i" csak itt minősül hibának:)
Most azon gondolkodom, hogy mitől is voltam sikeres vezető? Nem csak az eredményen mérhető, hanem azon is, hogy amikor már nem vagy az, köszönnek-e volt munkatársak, vagy elnéznek másfeled, nálam az előbbi történik nap, mint nap.
Szerintem lényeges az empátia képesség., beleérezni magunkat a beosztott helyébe. Ez a képesség hozott tulajdonság, vagy nem, én eldönteni nem tudom. Nekem szerencsére megvolt.

Emberi Oldal 2016.10.03. 11:43:11

@Vezetői lét: Köszönöm a bejegyzést. Az a tapasztalatom, hogy legtöbbször középvezetői szintre nem a jól kommunikáló, jól delegáló, jól motiváló embereket nevezik ki, hanem az adott terület legjobb szakemberét. Így veszítenek egy jó szakit, és nyernek egy nem túl jó vezetőt.
A képzésekkel az a gond, hogy a cégek az elejét és a végét szeretik elspórolni. Nem szánnak elég időt az előkészítésre, sem pedig az utómunkákra. Azok a programok értek el valamelyes változást a vezetők hozzáállásában és némely készségeiben, ahol legalább az egyik, de ideális esetben mindkettő megvolt.

Emberi Oldal 2016.10.03. 11:46:09

@micsoda?: Köszönöm a hozzászólást, sok mindennel egyetértek. Amivel nem, az természetesen az, hogy a vezetői képesség ne lenne fejleszthető. Szerintem az. Magamon tapasztaltam, hogy 26-28 évesen milyen hibákat követtem el, és ma már mi az, amit nemcsak másként csinálok, de inkább másképp gondolok. Ez nemcsak az életkorom előrehaladtával magyarázható, hanem azzal is, hogy fejlesztettem magam, tudatosabban figyeltem a kollégáim szükségleteire, és elsősorban bizalmat építettem velük akkor is, ha korábban mások visszaéltek vele.
Érdekel a véleménye erről, további szép napot:)
süti beállítások módosítása